Alice-Outfit

31/3-10 Som jag tidigare nämnt, och som också var en av de första idéerna till projektet så ska jag under utställningen vara utklädd till Alice ("Alice i Underlandet).
Jag har under det här skolåret jobbat på hennes klänning och förkläde på formgivningslektionerna. Det har varit väldigt tufft eftersom jag aldrig har sytt efter mönster förut så det har känts ganska drygt flera gånger när man för 50:e gången samma lektion ber om hjälp. Dessutom ligger våra formgivningslektioner på en sådan dum tid att de ligger sista på dagen två av de dagar jag slutar halv fem så jag har i princip alltid mycket huvudvärk(jag tror det är nåt vajsing med skolans luft elr nåt för jag får verkligen ALLTID ont i huvet i skolan om dagen är längre än typ fyra timmar).
Men igår så blev klänningen (och förklädet) ÄNTLIGEN klar! Jag är väldigt nöjd med resultatet så det har varit värt mödan så att säga. Jag har också haft väldigt tur på Alice-fronten på andra vis. Hennes outfit består ju inte bara av en klänninge och ett förkläde, utan också av en svart rosett i håret, vita knästrumpot och spetsunderbyxor(om jag minns rätt), svarta skor med spänne, och kjolen är dessutom VÄLDIGT vid och hon har även långt blont stort hår.
För drygt ett(elr två?) år sedan köpte mamma av en händelse exalt likadana skor som dom Alice har, jag tillverkade för ett par månader sedan ett diadem med en svart rosett på (utan att tänka på att jag kunde ha den som Alice), vita knästrumpor och spetsunderbyxor hade jag sen tidigare och sen hade jag en sån väldig tur att jag fick två stora underkjolar av min farmor för ett tag sedan (varav den ena är vit).
Något som jag redan tidigt irriterade mig lite på men inte trodde var att göra något åt var mitt hår. Jag har kort rött, rakt hår, till skillnad från Alices blonda hårsvall, men jag tänkte definitivt inte färga blont och även om jag gjorde det så skulle det fortfarande vara kort och rakt.
Då är det tur att jag har en så väldigt snäll kompis som hade en väldigt fin peruk (blond och lockig och ganska lång) som hon lät mig låna(tack Sanna!<3).
Så min Alice-outfit blev bättre än jag tidigare vågat hoppas på.
Direkt när jag kom hem igår så satte jag och min brorsa (min privata kameraman! X3) igång att ta foton som ska vara till mina reklamblad (som jag hoppas ska hinna bli klara tills på torsdag). Det tog två timmar och drygt 170 foton togs. Det var inte så kul att rensa bland dessa sedan (det var ju väldigt många misslyckade och oseriösa också) och ännu mindre kul var det att välja ut cirka sex av dessa som ska vara på reklambladen (det är roligare om det är lite oliga bilder tycker jag).
Men jag är nöjd med det jag valt så jag hoppas de gör sig lika bra på reklambladen.
Detta är bilderna jag valt ut:
alice 1
På både denna och nästa bild håller jag i ett rött äpple, och det är som en symbol för Snövit och de sju Dvärgarna, eftersom det inte är en Alice i Underlandet-utställning utan en DISNEY-utställning. Jag tror inte att så många kommer förstå den kopplingen, men det är mer en personlig grej för mig. Jag har alltid förknippat Snövit med ett rött äpple.
Eftersom både denna och nästa bild är väldigt lika så känns det egentligen lite onödigt att ha med båda men jag är väldigt nöjd med dem och det var omöjligt att välja den ena framför den andra.
alice 2

På de två följande bilderna har jag även med ett paraply. Paraplyet symboliserar Peter Pan (Johns paraply), som liksom Snövit är en av mina favoritklassiker.
alice 3

alice 4

Vi tog även väldigt många bilder inomhus men det var endast två som blev bra nog.  På den första av dessa kan det vara lite svårt att se vad det är i bakgrunden, men det är mina DisneyVHSer (inte alla dock) och en del Disneyböcker.
alice 5

Den sista bilden var den allra svåraste att få till. Jag ville nämligen ha med Zissela(min kanin) i bilden eftersom det känns väldigt Alice i Underlandet (hon är dessutom nästan helt vit) och Disney överhuvudtaget eftersom djur är väldigt centrala i klassikerna.
Dock är det lättare sagt en gjort eftersom hon är ett djur och inte alltid så pigg på att vara modell. Helst ville hon sitta stirra in i trappstegen(alltså bort från kameran) och när hon väl gjorde en fin poe så höll den i max en sekund så alla de bilderna blev för suddiga för att göra något med.
Ett annat problem var mitt fel. Eftersom det tagit så lång tid med alla foton och jag var tvungen att vara koncentrerad och seriös hela tiden och dessutom höll på att svälta ihjäl (klockan var typ sju och jag hade inte ätit sen skollunchen) så då brast min koncentration ganska rejält och jag brast ut flera skrattanfall. De korten blev mindre fina så att säga.
En annan twist med just den här bilden är att jag läser i en bok. Det är dock inte vilken bok som helst utan det är en VÄLDIGT gammal utgåva av Bambi (från 1929) som jag fick av Ylwa när jag fyllde 18. Boken har ett obeskrivligt stort affektionsvärde för mig och eftersom jag inte kommer att kunna ha med merchandise i utställningen (det får inte plats jag jag har inget bra sätt att skydda dem) så ville jag att den endå skulle få en speciell del av utställningen så att säga.

alice 6

Något annat som var svårt med fotona inomhus var att ljuset förändrades (vilket är ganska självklart). Utomhus var det väldigt fint ljus så de bilderna blev väldigt bra, men när vi väl började fota inomhus så började det mörkna så en stor del av bilderna fick jag välja bort på grund av att de var suddiga och dåliga på grund av ljuset. Jag hade velat börja fota tidigare men det förberedelserna innan tog längre tid än jag räknat med (smink, leta fram alla kläder, och det som tog längst tid var att stryka klänningen och förklädet som var väldigt skrynkliga).


Brev till Anders Öjebo

31/3-10 Som jag i början av projektet nämnde så skulle jag eventuellt försöka kontakta Anders Öjebo i hopp om att få göra en intervju med honom angående röstskådespeleri. Jag hade tänkt att göra detta i början av hösten... uppenbarligen blev det väl inte riktigt så.. ^^'
Jag skjöt upp det vecka för vecka och runt jul så började jag bli tveksam till om jag ens skulle göra det. Jag hade redan så mycket att göra och jag visste att brevet (jag hade ingen mailadress till honom) skulle ta lång tid att göra eftersom man ville inte bara skicka iväg något hastigt nerskrivet i förbifarten liksom. Dessutom är min handstil ungefär lika läslig som goddag yxskaft så bara att renskriva det skulle ta väldigt lång tid(jag KAN faktiskt skriva så det går att läsa men det tar sjukt lång tid och jag får kramp i handen efter typ en mening).
För drygt en vecka sedan så bestämde jag mig i alla fall för att skriva och skicka brevet endå. Det känns nog som om det egentligen var lite sent påtänkt (han måste ju få tid på sig att svara också, men nu har han inte så mycket tid på sig eftersom jag skickade det så sent och risken är nog att han inte bryr sig om att svara alls då eftersom det blir för kort varsel) men bättre sent 'n aldrig. Utställningen är förmodligen den bästa anledningen jag kommer att få för att kontakta honom och jag vet atyt jag skulle ångra det i efterhand om jag inte tog chansen.

Här är en bild på brevets framsida(dock har jag suddat ut stora delar av texten för jag känner att det är lite för personligt för att läggas ut på en offentlig blogg liksom).

AÖ brev

Här är brevets baksida

AÖ brev
På mitten av kuvertets ena sida (den sidan man stänger) så ritade jag en liten siluett av Peter Pan.
AÖ brev


Färdiga ramar

24/3-10 Som jag tidigare nämnt så skulle jag sätta in allt i ramar för att det dels skulle bli enklare att sätta upp men främst för att skydda bilderna jag gjort. Dock insåg jag snart att trots att jag har en hel hög med ramar så kommer de inte räcka om jag ska sätta in ALLT i ramar, så jag har beslutat att bara rama in de delar som innehåller bilder som jag har gjort(med ett par undantag). Dock kan de ramarna även innehålla utskrivna bilder eftersom jag inte har en chans att rita/måla så många bilder som behövs till alla klassiker.
De delarna (utskrivna bilder och en del av faktan)som inte ska sitta i ramar sätter jag fast på vanliga papper som sätts upp som de är. Bilderna och faktan på dessa papper sätts fast med tejp, vilket inte blir supersnyggt direkt, men det är så pass bråttom nu så det är verkligen en prioriteringsfråga vad jag ska lägga noggranheten på och inte. För mig är det viktigast att de delar som sitter i ramar med bilder som jag har gjort ser snyggast ut eftersom de är mer personliga och jag vill att det som jag själv gjort visas upp så bra som möjligt.

För knappt två veckor sedan så tog jag kort på det som var klart då och jag tänkte lägga upp de bilderna nu för att visa hur de kommer se ut och hur mycket som var klart när fotona togs (det har gjorts en hel del sedan dess).

30-talet.
30-talet innehåller bara Snövit och de sju Dvärgarna. Jag har ingen bild på vad som satts in i ramar, men jag kan säga att den klassikern i det närmaste är färdig så när som på en egen reflektion till tavlan på Snövit som jag målade i höstas.
Det gick åt tre ramar. En stor (större än A3) som innehåller större delen av faktan, utskrivna bilder och egna reflektioner, en liten ram(mindre än A4) med utskrivna foton på Adriana Caselotti (Snövits originalröst) och fakta om denne, plus en egen reflektion, och den sista ramen (som rymmer ett A4) innhåller endast Snövit-bilden och det är till den som jag ska skriva en egen reflektion och även(om jag hinner) skriva ut fotona jag tog under tiden när den höll på att målas.

40-talet
Det här årtiondet är ett av de som är minst klara. Jag har ännu inte tagit fakta till varken Pinocchio (som är en dubbeldisc) eller Fantasia(som jag inte har på DVD) och faktan till Bambi (också en dubbeldisc) är inte helt rebskriven ännu. Dock kommer jag förmodligen ta fakta till Pinocchio och Fantasia från IMDB (jag kollade upp vad som fanns där för ett tag sedan och det var mycket så det lär inte bli brist på mängden fakta) eftersom jag känner att jag inte har tiden till att ta fakta från en hel dubbeldisc (det brukar ta runt 3-5 timmar).
Den enda klassikern som är insatt i ram är Dumbo. Den klassikern fick plats i en ram (knappt ett A3) och sedan ska jag ha en egen reflektion och en utskriven bild vid sidan av.
Jag har även satt ihop en del till Bambi. På bilden nedan(till höger) är det en utskrift från min favoritscen i Bambi (som jag ska skriva en liten reflektion om) och en förminskad kopia av en egen tolkning jag gjort av den, fast i lite mer Tyrus Wong stil så även den ska jag skriva en kort text om.
dumbo ram

50-talet
Det är årtiondet är det enda årtiondet som jag hittills seriöst oroar mig för om det kommer att rymmas på en enda vägg. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg i bloggen så innehåller den två dubbeldiscar (Peter Pan och Törnrosa som dessutom är två av mina favoritklassiker), och Alice i Underlandet som jag jobbat ganska mycket med, och även Askungen som jag förvisso inte jobbat så mycket med men den kräver endå i princip samma plats som två A4. Sen har jag inte ens börjat jobba på Lady och Lufsen. Dock eftersom projektet är så långt gånget så kommer jag nog inte göra någon större affär av den klassikern, främst för att det är så lite tid kvar och delvis för att den inte hör till mina storfavoriter, men lite plats kommer den att ta i vilket fall.
De klassiker som jag jobbat klart med till 50-talet är Askungen och Peter Pan. Det är dock inte mycket kvar på Törnrosa och Alice i underlandet, utan det fattas två bilder som ska göras klart.
50-talet ramar

60-talet
Jag har inga bilder från det här årtiondet eftersom inget var klart när dessa foton togs, men jag kan säga att Pongo och de 101 Dalmatinerna och Svärdet i Stenen är helt klara och till Djungelboken håller jag på att måla kart den sista bilden som ska sitta med den sista faktan och sen är även den klassikern klas. Så 60-talet är snart klart.

70-talet
Det här årtiondet är det enda som hittills är helt klart (det var det dock inte när fotot togs! det finns mer material nu!), men det innehåller inte heller någon av mina favoritklassiker så jag har inte lagt så jättemycket tid på det.
aristocats ram

80-talet
80-talet är också ett av de årtiondena som är mest färdigt. Jag har ännu inga bilder(varken målade eller utskrivna) till Micke och Molle så den klassikern har jag gjort väldigt lite med än så länge. Dock är både Basil Mus, Den Lilla Sjöjungfrun och Oliver och Gänget helt klara (det var de inte när bilden togs så det finns mer material nu).
80-talet

90-talet
Det här årtiondet är också ett av de som är minst klara. Inget har blivit insatt i någon ram än, men det är också ett av de årtiondena jag kommer jobba minst med(utom Skönheten och Odjuret som är en av mina favoriter), så det kommer vara väldigt lite bilder som jag har målat.
Jag har heller ännu ej tagit fakta från Lejonkungen (som är en dubbeldisc) så jag kommer förmodligen även där ta fakta från IMDB.

Jobbig period

23/3-10 För drygt en månad sedan hade nästan all den energin jag haft under och efter jullovet tagit slut. Jag var oerhört trött, både fysiskt och psykiskt. Stressen över projektet har gjort att jag ofta får svårt att sova, vilket bidrar till den ständiga tröttheten.
Dock efter att jag sett Tim Burton´s Alice in Wonderland fick jag ny energi och ryckte upp mig och fortsatte jobba för allt vad jag hann.
Jag har hunnit mycket och har jämförelsevis inte jättemycket kvar när det gäller arbetet med själva klassikerna. Sånt som känns jobbigast som jag ännu inte fixat är ordförklaringsdelen, fotona på mig i Alice-utstyrsel som ska vara på reklambladen och en massa småsaker som till exempel vart jag ska få tag på en massa spik och häftstift till att sätta upp allt med, hur jag ska fixa in musiken i utställningen, hur jag ska få allt till skolan på ett smidigt sätt osv.
Dock under senaste veckan har min energi åter börjat tryta. Det känns som om jag helt och hållet går på reserver och jag längtar just nu bara efter att allt ska vara över för jag känner att jag har väldigt svårt att hålla modet och energin uppe, så man har väl mått bättre så att säga.

VäggUpplägg

19/03-10 Jag har till utställningen bokat alla 6 väggarna. Eftersom jag inte längre ska använda lokalen som jag tänkte från början är utställningen nu planerad att vara i foajén istället (utanför biblioteket typ). Dock har jag inte fått bekräftat från Susanne Karlén att det är ledigt där ännu, men jag hoppas verkligen att det är det för jag vet ärligt talat inte vad jag gör om det är upptaget.
Meningen med att ha utställningen i ett separat rum som jag hela tiden strävat efter var att skapa som en "värld av Disneys klassiker", men eftersom jag inte längre kommer vara i ett sammanhållet rum på samma sätt, så måste jag skapa känslan av en annan värld på annat vis. Så jag har tänkt att då ställa väggarna som i en cirkel men en ingång så de endå bildar ett rum. Jag är nämligen rätt säker på att jag får plats med allt på insidan av väggarna (utom den stora banderollen som jag planerar att hänga på utstidan för att dra folks uppmärksamhet dit).
Jag har inte bestämt exakt på pricken vad som ska hänga på vilka väggar, men jag har bestämt att det ska hänga i en någotsånär kronologisk ordning som man följer antingen motsols eller medsols (jag tänker mig hela tiden att man ska gå motsols, men medsols känns nog naturligast så det kommer förmodligen bli det).

Jag tänkte skriva väldigt kortfattat hur jag på ett ungefär tänker mig uppdelningen av saker på väggarna:

Vägg 1: 30-talet, lite snack om dubb och omdubb, ordförklaringar och begrepp (förklaringar av en del ord som kan vara svåra för en del att förstå, som tex "konceptbild" och "storyboard")
Vägg 2: 40-talet
Vägg 3: 50-talet
Vägg 4: 60-och 70-talet
Vägg 5: 80-och 90-talet
Vägg 6: dokumentation (egna tankar om projektet, massa foton och skisser och bilder)

Att det hänger två årtal på två av väggarna beror på att jag jobbat mindre med dem och därför inte har lika mycket att hänga upp. Till exempel 70-talet har jag ytterst lite material till så det skulle bara se löjligt ut om det hängde för sig självt på en vägg, och eftersom jag inte gjort jättemycket med 60-talet heller så passar det bra att hänga dem tillsammans, och likadant med 80-och 90-talet.

Däremot så måste både 30-talet, 40-talet och 50-talet ha egna väggar. 30-talet har jag inte jobbat jättemycket med, men jag behövde få plats med andra saker som jag anser kan vara bra att läsa INNAN man börjar läsa om klassikerna. 40-talet säger nästan sig självt: Bambi (en av mina favvofavvofavoriter).

Något som jag inte var beredd på i början av projektet var att jag skulle tycka så enormt mycket om att jobba med 50-talet. För det första innefattar det två av mina favoritklassiker (Peter Pan och Törnrosa) som DESSUTOM var dubbeldiscar, vilket innebär en massa fakta som jag måste ha en massa bilder till, vilket innebär att det kommer kräva mycket utrymme.

En annan klassiker från 50-talet som jag aldrig kunde tänka mig att jag skulle tycka så enormt mycket om att jobba med var Alice i Underlandet. Jag är nämligen inte alls förtjust i den klassikern, den hör till de jag nästan tycker minst om. Däremot älskar jag flera av karaktärerna, jag älskar musiken, jag älskar historien och Alice är en av de karaktärer jag tycker är allra roligast att rita. Därför tycker jag att det egentligen är väldigt konstigt att jag inte alls är så förtjust i att titta på filmen.
Det har dock varit lite problematiskt att vilja jobba så mycket med den eftersom jag endå vill ha balans mellan mängden bilder och fakta. Dock fanns det inte några jättemängder med fakta på Alice-dvd:n så om jag ska göra fler bilder till den klassikern så får de hamna i dokumentationsdelen med de andra överflödiga bilderna (det kommer garanterat bli en hel del Bambi där).

Åt skogen med lokalen!

19/03-10 Som jag tidigare skrivit så fick jag ju tillstånd att använda lokalen jag ville ha(borte delen av matsalen med dörr mot centrum).
 Dock för ett par veckor sedan så blev det vattenskador i taket och rektorn sa då till mig att han var inte säker på om lokalen skulle gå att använda. Jag bestämde då att jag inte längre har varken råd, tid eller ork att strula mer på den fronten(det känns som att det i slutändan kommer kosta mer än det smakar), för jag måste fokusera på att färdigställa bilder och ramar nu.
Dock kan jag inte låta bli att ändå vara förbannad på det faktum att jag och Ylwa redan i ETTAN påpekade(upprepade gånger!) att det är vattenskador i taket i matsalen, men endå har inget gjorts förrän det bokstavligt talat REGNAR IN! Det tycker jag är sjukt dåligt måste jag säga!

Efter lovet- ny fas

2/3-10 Under lovet jobbade jag så mycket jag hann, dock tillät jag mig vara helt ledig i två heldagar och tre halvdagar, för jag börjar verkligen känna av stressen och tröttheten av projektet både fysikt och mentalt.
Jag gjorde dock inte klart riktigt allt jag skrev att jag skulle göra under lovet, men jag jobbade på andra delar av projektet istället. Jag har:
-renskrivit Ringaren i Notre Dame
-Herkules
-Mulan
-Pocahontas
-börjat ta fakta från Lejonkungen
(som är en dubbeldisc så det lär ta tid)

 Så det som är kvar på 90-talet (jag skulle ju bli klar med faktan från 60-90-talet) är att ta och renskriva faktan till Lejonkungen och Skönheten och Odjuret (som jag inte har på dvd).
Under lovet plockade jag också ut och renskrev faktan till Snövit (också en dubbeldisc så det tog sin lilla tid).
Sen har jag faktiskt även börjat sätta in fakta och bilder i ramar som jag tidigare nämnde att jag skulle göra för att skydda bilderna. Att sätta ihog passande fakta och bilder i ramarna har tagit både längre tid och mer planering än vad jag hade tänkt mig, så jag är glad att jag börjat med det redan nu. Det är också en trevlig omväxling mot det evinnerliga jobbet med faktan.
Trots att det kräver mer jobb än vad jag tänkt mig så går det endå fortare än att måla bilder och jobba med faktan, och eftersom det är mycket klippa och klistra så är det nästan lite som avslappning.
Dock är det en del jobb med ramarna som tar en hel del av tiden för eftersom jag vill ha svarta ramar så måste jag måla i princip alla eftersom inga hittills varit svarta när vi hittat dem. Det kan ibland kräva en del jobb eftersom flera ramar är målade eller lackade sen tidigare och man måste därför slipa dem en del innan, vilket är rätt ansträngande i längden och ganska tidskrävande.
Jag har gjort klart cirka 6 ramar (med både svartmålning, bilder och fakta) och när jag hinner ska jag lägga upp bilder på dem.

RSS 2.0