Bild nr. 4: Krokodilerna

13/10-09
Igår målade jag ÄNTLIGEN klart bild nummer fyra! Den är gjord helt i akryl (med rutsystem) och föreställer tre krokodiler från klassikern "Fantasia" (1940).
Bakgrund till varför jag valde bilden
Den här bilden är faktiskt en av de första bilderna jag helt bestämde mig för att måla av till mitt projekt. Jag har ingen lika konkret anledning som jag hade till Skogens Konung, men krokodilerna på bilden är nostalgi för mig helt enkelt, eftersom jag sett delar ur Fantasia sedan jag var väldigt liten (Fantasia är faktiskt en av de få klassiker som jag aldrig har sett hela, så det ska bli väldigt spännande att för första gången få se hela i mars 2010 när den kommer på DVD!).
Jag valde också bilden eftersom den verkade relativt lätt att göra och då syftar jag framför allt på bakgrunden. Till skillnad från alla andra Disneybilder jag hittills målat av så har alla haft en relativt detaljerad och nyanserad bakgrund, men den här bilden var helt enfärgad. Därför valde jag att göra den i akryl istället för olja som jag annars gör.
Bakgrunden och skissen Som jag tidigare nämnde så var bakgrunden enkel att göra, och det enda som igentligen var något av ett problem med den var att den blåa färgen skulle vara mycket varmare och grönare än jag tänkte mig när jag blandade till den. Även nu när jag tittar på den i färdigt skick så känns bakgrunden fortfarande lite för grön, så om jag hinner så kanske jag kommer att måla om bakgrunden, men det är tveksamt.
Skissen var den inte heller några problem med. Den vänstraste (kan man säga så??) av krokodilerna hade jag ritat en på fri hand något år tidigare så jag hade redan "bekantat" mig lite med bilden så att säga (även om det var länge sedan).
Det svåraste var nog att bilden jag målade av, var utskriven för ganska länge sedan med vår skrivare här hemma, och är dessutom väldigt liten och eftersom vår skrivare inte är så himla bra så var färgerna mattare och skärpan sämre än om man skriver ut med skolans datorer. Det gjorde att vissa linjer var svåra att se, men det gick bra ändå.
Bakgrunden och skissen klar
fantasia, krokodiler
Krokodilerna målas
Att måla krokodilerna tog ofantligt mycket längre tid och flera målartillfällen än jag tidigare räknat med. Jag trodde att jag skulle hinna måla klart själva krokodilerna på kanske tre, möjligtvis fyra måltillfällen men när den till slut var färdig så hade det gått år hela SJU måltillfällen! Något som jag verkligen inte förutsett.
Bilden verkade i mina ögon vara den enklaste bilden hittills (mycket på grund att att bakgrunden var så simpel).
Nu i efterhand så tror jag att en av anledningarna till att det tog så mycket länge tid var för att istället för ett huvudobjekt (som till exempel Snövit i bild nr. 2 och Cheshire Cat i bild nr. 1) så var det TRE huvudobjekt.
Det ledde till att det blev många fler linjer och konturer att följa och jämna till, något jag inte tänkte på när jag började måla på bilden.
Färgerna var inget större problem. Den svåraste färgen att få till var den ljusgula färgen runt deras munnar och nosar.
Det jobbigaste var som vanligt att man måste måla så otroligt många lager för att det ska bli helt, heltäckande, speciellt den gula färgen var problematisk på det området. Jag fick måla säkert tio lager innan blyertsstreckan under försvann. Senare började jag sudda ut blyertslinjerna innan jag målade så blev det bättre, men det var så dags då, när den sämst täckande färgen redan var avklarad. Och trots att jag målat så många lager så kan man fortfarande se blyertsstreck på några få ställen om man tittar noga (vid deras munnar och nosar). Det syns dock knappt alls när jag skannade in den men det är lättare att se i verkligheten.
Något annat jag är mindre nöjd med är konturerna runt munnarna och nosarna. Som jag tidigare nämnt angående andra tavlor är det otroligt svårt att se vilken färg konturerna har eftersom de är så pass tunna. Jag valde att göra en orange färg, men nu i efterhand önskar jag att jag tagit en mörk okragul (hur stavas det då??) istället. Den orangea färgen skär sig med de andra färgerna och är dessutom några nyanser för ljus så nosarna ser nästan lite självlysande ut, vilket jag irriterar mig på.
Dock orkar jag inte göra om konturerna eftersom om jag gör om dem, så måste jag även göra om det gula för att jämna till och tunna ut linjerna, och det har jag varken tid eller ork till.
Men i övrigt så är jag ganska nöjd med bilden, fast jag måste tillänga att den inte hör till mina favoriter bland bilderna jag hittills gjort, dels för att den var mycket jobbigare än jag väntat mig och dels för att det finns flera mer tydliga misstag på den här bilden än på de andra tavlorna jag gjort.
Dock tror jag att det är misstag som utsomstående inte kommer märka (och tur är väl det!) så jag känner mig endå mera nöjd än besviken när jag tittar på den.
Halvfärdig
halfärdiga krokodiler

KLAR
Färdiga krokodiler


KaraktärKostymen

Tidigare nämnde jag att jag under utställningen också skulle klä ut mig till en karaktär.
Jag bestämde i början av terminen att karaktären skulle få bli Alice i Underlandet, och det främst för att de var bråttom att bestämma sig och hennes kläder var enklast. Det enda jag kommer behöva sy är själva klänningen och förklädet.
Sen har jag redan sedan tidigare likadana spetsunderbyxor som hon har och i somras fick jag även en vit (stor!) underkjol (Alice har ju en väldigt fluffig underkjol), och mamma köpte förra sommaren ett par lackskor som faktiskt ser precis likadana ut som Alices skor, och ett svart diadem med en svart rosett kan ju knappast bli något problem att skaffa.
Sen är jag ju som vanligt långsam på att jobba. Jag håller just nu på att sy klänningen under formgivningen på torsdagar och det går sakta men långsamt så att säga. Det går framåt i alla fall.
Det enda som känns som ett problem är hennes hår/mitt hår. Hon har långt, fluffigt, blont hår och jag har axellångt rakt rött hår. Jag ska titta efter i kostymförrådet i skolan och se om det finns någon passande peruk men om jag inte hittar någon jag tycker är tillräckligt lik så kommer jag strunta i peruk, för man kommer se vilken karaktär jag är endå, med eller utan hår.


RSS 2.0