SILVER FANG del 1: "Början"

17/3-13
 
INTRODUKTION
Från början var den här bloggen en loggbok över mitt projektarbete(en Disneyutställning) under gymnasiet och efter det började jag istället skriva om mina egna personliga konstverk. Tanken var då att jag ENDAST skulle skriva om min personliga konst och inte "fanart"(bilder baserade på andras figurer och historier). Däremot har jag tagit med personliga tolkningar.
Men på senare tid har jag tänkt om. En oerhört stor del av all min inspiration kommer faktiskt från film, böcker och serier och jag skulle tro att ungefär 50% av alla bilder jag färdigställer är fanart.
Även om jag inte själv hittat på karaktärerna jag ritar när jag gör fanart så är det galet roligt och lärorikt!
Därför tänker jag nu även inkludera fanart i min konstblogg och jag tänker inleda detta med att göra en serie inlägg om det ämne jag gjort mest fanart med under hela mitt liv nämligen mangan och animén:
 
 
"SILVER FANG" ("Ginga Nagareboshi Gin" på japanska)
 
Då Silver Fang är ett så stort ämne för mig men många olika delar så kommer jag dela upp den här lilla "serien" av inlägg i olika delar som till exempel merchandice, hur mitt intresse började och såklart min Silver Fang-fanart!
 
OBS!!
Dessa inlägg kommer innehålla stora SPOILERS för båda mangan och animén!

-BÖRJAN-
 
 
1:a gången jag såg Silver Fang var jag 8 år gammal(år 1999). Det var hemma hos min kusin och de hade bara hyrt 1:a filmen (den svenska dubben var uppdelad i 4 filmer), sen tog det ett bra tag innan jag väl fick chansen att se resten.
Redan från den allra första tonen och första bildrutan var jag fullkomligt fängslad och är det minst lika mycket än idag!
 
 
Det var här mitt intresse för den här fantastiska serien började och det utvecklade sig sedan i flera olika riktningar.
Vi var(och är) fyra stycken nära vänner som nördade detta tillsammans; vi lekte Silver Fang, hittade på egna historier till karaktärerna, sjöng och lyssnade på låtarna, kollade på filmerna tills vi kunde dem utan och innan, ritade otaliga bilder och började även senare samla merchandice(prylar baserade på mangan och animén).

 
För de som inte känner till Silver Fang kommer här handlingen i korthet:

I de snöiga japanska bergen härjar den väldiga björnen Akakabuto. Detta hemska vidunder sätter skräck i alla som lever i området och dödar både människor och djur. Här föds den tigerrandiga akitahunden Gin("Silver" i svensk dubb). Liksom sin far Riki och sin farfar Shiro kommer han att tränas till björnhund av jägaren Gohei Takeda vars mål är att döda Akakabuto. Under sin första levnadstid bevittnar Gin hur hans far Riki dödas av björnen och hans drivkraft att hämnas på Akakabuto tar sin början.

En dag då de är ute och jagar träffar de på en stor flock med vildhundar som också verkar strida mot björnarna. Gins instinkter får honom att följa efter flocken. Han får då reda på att de tänker färdas runt i Japan för att finna de bästa och starkaste hundarna. Då de är tillräckligt många ska de besegra Akakabuto.

Han får snart träffa flockens ledare som bär stora likheter med hans far Riki. Gin bestämmer sig för att lämna människorna och följa med vildhundarna och hjälpa dem i sitt sökande efter fler hundar för att nå det slutgiltiga målet; att besegra Akakabuto.


När jag såg Silver Fang första gången var det som farscinerade mig mest hur otroligt annorlunda Silver Fang var jämfört med alla andra tecknade filmer jag tidigare sett. Den var mycket grövre, både visuellt och verbalt med blod, slagsmål, svordomar och jag vet inte HUR många gånger orden "dö" och "döda" förekommer i dialogen, men det är säkerligen ett hundratal genom de 4 filmerna(svenska dubb). I sverige hade filmerna 9-års gräns, så jag kände mig väldigt stor när jag såg dem fast jag var 8!

Nu låter det kanske som om Silver Fang är en animé som till 90% består av blod och våld bara för sakens skull men så är absolut inte fallet, utan det finns ett tydligt mål med allt som händer och karaktärerna utvecklas med historien.

Jag anser nog att Silver Fang är en av de serier jag sett som haft allra starkast mål i sin handling, just för att precis allt som karaktärerna gör för dem närmare målet; Akakabuto.


 

  
 
Ganska snart efter att jag börjat titta på Silver Fang började jag och mina kompisar även ge oss ut på internet för att leta efter mer information om serien. Det här är en av de första kontakterna som jag minns att jag hade med internet(min familj skaffade det inte förrän flera år senare, när jag gick i 8:an men min kusin som var/är lika nördig som jag fick det betydligt tidigare) och väl inne på diverse Silver Fang-sajter strömmade informationen in.
Bland det första jag lärde mig var att Silver Fang är baserad på en manga, en japanska tecknade serie där stilen till viss del skillde sig från animen som jag var van vid och geniet bakom den här serien heter Yoshihiro Takahashi!
 
 



De första åren kände jag bara till den svenskdubbade versionen, men jag behövde inte gräva länge på nätet förrän det uppdagades att det fanns väldigt mycket mer! Den svenska dubben är nämligen klippt, och det med råge! Det japanska originalet är ungefär 3 timmar längre!
Det som jag när jag var liten tyckte var så väldigt blodigt och våldsamt för att vara tecknat var i själva verket ÄNNU grövre! 
Det är då främst de våldsammaste och blodigaste scenerna man klippt bort, men 3 avsnitt ansåg man sig behöva klippa bort så mycket ifrån att man tog bort dem helt och hållet.
 
För det mesta har man lyckats klippa så att det inte blir några svårigheter att förstå handlingen(dock var vi inte lika kritiska när vi var små) men en del missar gjorde dem ändå!
 
 
 
1. Det som jag minns att jag och mina kompisar främst reagerade på var en detalj efter slutstriden, nämligen Rikis död.
Efter att Akakabuto besegrats mår han bra i ena scenen, men i nästa ligger han  plötsligt på marken, blodig och döende.
 
 
2. Kurojaki har i de första scenerna man ser honom, 2 ögon, men senare har han plötsligt 1 öga, då de klippt bort en scen där Gin kastar honom till marken och han av misstag får sin lie i ögat.
 
 
 
3. Under ett bråk mellan några Iga-och Kougahundar kastar sig Igahunden Hayato ner i en djup grop med en Kougahund efter sig.
I den svenska dubben ser man bara att hundarna försvinner ner i hålet men den framgår egentligen inte exakt vad som hände(dock gissade jag och mina kompisar tidigt att det rörde sig om en självmordsattack av något slag).
I den oklippta versionen visas en kort scen där Gin går fram till gropen och när han tittar ner ser man hur bottnen på gropen var full av vassa störar som hundarna kastat sig på.
 
 
 
 
4. Vissa av hundarna som ansluter sig till flocken får extra mycket utrymme i handlingen, som till exempel Tigerbröderna, Akame och Moss. En annan av dessa är kamphunden Benizakura som sägs vara världens starkaste hund, vilket gör honom ovärderlig i slutstriden mot Akakabuto.
Dock dör Benizakura i en tidigare strid mot en annan björn som han drar ner i en sjö, men av misstag fastnar han nere på sjöbottnen med björnen och drunknar trots de andra hundarnas försök att rädda honom(detta är ett av de avsnitt som helt klipptes bort i den svenska dubben).
Trots att Benizakuras död är bortklippt så har man missat att även klippa bort ett kort ögonblick ur slutstriden när hunden Moss tänker högt för sig själv angående den döde kamraten: "Jag önskar att du fick uppleva det här Benizakura! att du sprang vid min sida och att vi besegrade Akakabuto tillsammans!".
Just den missen gjorde mig och mina kompisar väldigt konfunderade eftersom man aldrig fick se att han dog i den svenska versionen!
 


År 2003 hände det otroliga: Den oklippta japanska originalanimén släpptes i Sverige.
En kompis upptäckte det av en slump(så vitt jag minns) inne på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm och den kostade nästan 1000 kronor, vilket var väldigt stora pengar nån i vår ålder(jag var 12 år gammal).
 
 
Framsidan och baksidan på boxen.
Vi kände redan till mycket av det bortklippta, som till exempel att det är många fler karaktärer som dör än vad som visas i den klippta dubben, men att se allt i sin helhet var något helt obeskrivligt!
Jag kommer aldrig glömma hur jag, Lotta, Sanna och Sabbe hade Silver Fang/ Ginga Nagareboshi Gin maraton(den oklippta serien är 8 timmar och 40 minuter) hemma hos Sanna den där kvällen!
Och jag kommer DEFINITIVT inte glömma att när vi ÄNTLIGEN var framme vid det allra sista avsnittet och precis allt ställdes på sin spets så kom Sannas mamma hem och sa att vi skulle stänga av på DIREKTEN för hon skulle sova.
Vi tjatade och bad men vi förlorade, och det var bara att finna sig i den bittra smaken av antiklimax och stänga av, så fick vi se klart på morgonen efter, men trots att det var irriterande att inte fått se klart allt kvällen innan blev den en episk morgon som hette duga!!
 
 
Jag försökte komma på ett episkt avslut till det här inlägget, men i ärlighetens namn funkar inte fantasin riktigt som den ska den här tiden på kvällen! Man ska nog egentligen inte skriva episka Silver Fang-inlägg med en kvällstrött hjärna som är hög på en sån storslagen historia. xD God Natt alla Nutida och Framtida Ginga Nagareboshi Gin Nördar!
Övriga människor kan tillbringa natten med att begrunda hur man inte kan vara GNG-nörd! Have fun!<3
 
//F0NFE
 
 

RSS 2.0